Word er veel van je gevraagd?
Meer dan je bereid bent of in staat bent om te geven?
Ondanks je eigen grenzen, wat doe als anderen blijven aandringen?
Misschien is de vraag niet zozeer wat jij doet, maar meer wat de situatie doet met jou? Hoe makkelijk schiet je in dit soort situaties in de stress?
Ken jij je beperkingen en je mogelijkheden? En ben je in staat om trouw te blijven aan jezelf?
Dit thema trok steeds meer mijn aandacht en ik ben erover gaan schrijven.
Dit heeft geleid tot een nieuw boek:
Titel: Hoogsensitiviteit en Stress
98 bladzijden waarvan 31 full color vanwege de vele illustraties.
Lees hier het voorwoord en deel 1 van de inleiding:
Voorwoord
Je bent hoogsensitief en je leeft in een wereld die alleen maar hectischer en veeleisender wordt. Voordat je het weet heb je meer stress in je systeem dan waar je op berekend bent. Je zou willen dat je het allemaal van je koude kleren zou kunnen laten afglijden. Intussen zal je wel gemerkt hebben dat dit nog niet zo makkelijk gaat of evident is.
Leven in een lijf dat wordt gekenmerkt door een verhoogde gevoeligheid voor prikkels en intense emotionele reacties, maakt het dagelijks leven potentieel een stuk ingewikkelder. Het betekent dat je meer tijd nodig hebt om weer je rust te vinden. Een HSP-lichaam (en geest) managen is eigenlijk wel een vak apart. Wat vind je zelf? Mocht je nu al willen reageren, achterin dit boek staan mijn contactgegevens. Een bericht, liefst kort en krachtig, is altijd welkom.
In ‘Hoogsensitiviteit en Stress’ ga ik in op de complexe relatie tussen deze twee grootheden en hoe deze elkaar versterken. Het zal per persoon variëren, maar in principe heb je in jezelf te maken met een spanning die moeilijk te doorbreken is en die een eigen leven kan gaan leiden. Je hebt er dan geen grip meer op.
In het eerste deel van de inleiding hieronder beschrijf ik in een preview hoe Hoogsensitiviteit en Stress nauw met elkaar zijn verbonden en hoe deze dynamiek leidt tot een vicieuze cirkel. Hoogsensitieve personen ervaren de wereld intens, wat hen kwetsbaar maakt voor overstimulatie en stress. Verhoogde stress kan leiden tot emotionele reacties die helder denken bemoeilijken. Dit kan resulteren in overbelasting, waarbij je systeem zichzelf niet goed meer kan reguleren. Het is essentieel om stressvolle situaties te vermijden en rust te vinden om jezelf te herstellen. Stress kan zowel blokkades als hyperfunctionaliteit veroorzaken.
Een langdurige stresscyclus kan tot chronische belasting leiden.
Het tweede deel van de inleiding richt zich op acceptatie van een achttal thema’s die structureel zijn, variërend van je verhoogde gevoeligheid voor prikkels zoals geluid en licht tot en met je grotere behoefte aan rust en herstel. Uiteindelijk is zelfacceptatie en het afscheid nemen van patronen cruciaal om de cirkel van spanning en stress te doorbreken.
Na de inleiding is het boek verdeeld in twee delen:
Boek Deel 1: Een grondige verkenning van jouw persoonlijke belevingswereld, met 16 hoofdstukken die dieper ingaan op de ervaringen die je als hoogsensitief mens kan hebben. Aan bod komen zaken als ‘Chronische stress – een onzichtbare vijand’, ‘Veranderen in een emotionele spons’, ‘Sociale stress’, ‘Externe verwachtingen’, ‘De relatie tussen stress en het verleden’. Overanalyse’ en nog veel meer.
Boek Deel 2: Een gestructureerd pad naar heling, ontspanning en vervulling, gepresenteerd in 12 hoofdstukken. Dit deel richt zich op ‘Soorten stress’, Impact van Stress op het HSP-brein’, ‘Het immuunsysteem’, ‘Lange termijn effect’, ‘Ontkenning’, ‘Overcompensatie’, ‘Gedragsveranderingen door stress’, en nog veel meer.
Inleiding – Eerste gedeelte
Een onzichtbare strijd: Hoogsensitiviteit en Stress
Jouw belevingswereld in kaart gebracht
Je zal het misschien raar vinden om te zeggen, maar hoogsensitiviteit en stress horen bij elkaar alsof ze een cirkel vormen die nooit stopt. Als je hoogsensitief bent en je bevindt je in een stressvolle omgeving, dan kan je daar helemaal hyper van worden.
Ervaar jij als hoogsensitief persoon de wereld met een veel grotere intensiteit, die je nauwelijks aan anderen kan uitleggen? Een vaststaand gegeven is dat deze eigenschap jou enorm vatbaar maakt voor overstimulatie. Als je dat in goede banen zou weten te leiden dan hoeft dat niet meteen een groot probleem te zijn. Helaas is het zo dat verhoogde stress bij jou al heel snel echt teveel wordt en dat je het in dat geval eigenlijk ook niet meer goed kan reguleren. Daar is jouw systeem niet op berekend. Teveel is gewoon teveel.
Vaak is de enige oplossing dat je compleet uit de stressvolle situatie stapt waar je op dat moment in zit, zodat er weer totale rust ontstaat. Dat geeft jou de mogelijkheid om het contact met jezelf te herstellen, zodat je opnieuw richting kan geven aan waar je mee bezig bent of mee bezig wilt zijn.
Naast overstimulatie ben je ook vatbaar voor diepgaande emotionele reacties. Daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde. Een rustgevende plek of omgeving biedt jou de mogelijkheid deze emoties te verwerken en tot rust te komen.
Het is algemeen bekend dat zodra je in de emoties zit, je niet in staat bent om helder na te denken. En dat is nu net van groot belang om weer richting te kunnen geven aan het moment.
Stress kan een verschillend effect op je hebben. Je kan er compleet door geblokkeerd worden of verdoofd. Je functioneert dan helemaal niet meer. Het kan ook zijn dat je gaat hyperfunctioneren. Dat houdt in dat de stress jouw hoogsensitieve waarneming verscherpt, waardoor prikkels nog intenser worden en het negatieve effect op lichaam en geest nog meer toeneemt. Dat hou je echter niet vol. Het is dan afwachten hoe je lichaam en je geest daar op gaan reageren.
Er is nog een derde scenario en dat is dat je stijf komt te staan van de stress en toch in staat bent om door te gaan. Zelfs maanden of jaren. Maar dan functioneer je eigenlijk nog alleen maar als een machine of een robot en het slopende effect op je lichaam en geest, al of niet onderhuids, gaat gewoon door.
De voortdurende wisselwerking tussen hoogsensitiviteit en stress creëert een chronische belasting. Het ene voedt het andere. Het lijkt er dan op alsof je er niet meer aan kan ontsnappen dat stress slechts toeneemt en oncontroleerbaar wordt.
Uiteindelijk ben jij zelf de enige die het patroon van constante overbelasting en uitputting kan keren. Verderop in dit boek zal ik nog ingaan op de mogelijke zelfsabotage die jou gevangen houdt in een eindeloze cirkel van spanning, gevoeligheid, chronische stress en verharding.
Het goede nieuws: er is altijd een oplossing. Het minder goede nieuws: soms moet de oplossing van wel heel ver komen, waardoor deze niet meer binnen handbereik ligt. Je zit dan vast in patronen die je al heel lang met je meedraagt en die in de meeste gevallen al in je jeugd zijn ontstaan. Vroeg of laat zal je lichaam en ook je geest aangeven dat de koek op is en je fundamenteel pas op de plaats mag zetten.
Het kan zijn dat er pas op dat moment voor het eerst ruimte is voor zelfacceptatie.
Verder lezen?
Je kan dit boek op twee manieren bestellen:
1) Bestel-link Losbladig
Hoogsensitiviteit en Stress > E-book – zelf inbinden
PDF 98 blz. waarvan 31 full color €34,-
Levertijd 24-48 uur.
Bestel hier:
https://onesessioncoaching.nl/product/hsp-en-stress-pdf
of:
2) Bestel-link Ingebonden
Hoogsensitiviteit en Stress > Ingebonden
98 blz. waarvan 31 full color €53,-
Levertijd 24-48 uur. (naar België 4 dagen)
Bestel hier:
https://onesessioncoaching.nl/product/hsp-en-stress-ingebonden
Dank voor je interesse. En .. alvast veel leesplezier en inspiratie!
Warme groet,
Felix Brabander