Home » HSP startpagina oud » Hoogsensitiviteit en kwetsbaarheid

Hoogsensitiviteit en kwetsbaarheid

Als hoogsensitief persoon (HSP) zou je in alle drukte van het moderne leven het liefst al je pantser willen optrekken. Deze wereld nodigt nou niet bepaald uit tot kwetsbaarheid. Mijn indruk is dat heel veel mensen het vermogen om kwetsbaar te zijn hebben verloren. Dat betekent dat we niet meer kunnen afstemmen op wat er werkelijk nodig is in cruciale situaties en ook niet meer kunnen afstemmen op elkaar.
Kwetsbaarheid is wat mensen verbindt.

Een andere reden die het moeilijk maakt om je kwetsbaarheid te laten zien is dat er in Nederland een verschrikkelijke zorgcultuur heerst. Dit houdt in dat anderen waar je mee te maken hebt, direct ‘over je heen gaan hangen’ wanneer je je kwetsbaar opstelt.
Nederlanders kunnen zich maar heel moeilijk kwetsbaar opstellen. Iedereen zit enorm in z’n ratio. Dat doen we voor een belangrijk deel ook door de cultuurkreet ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’.

In een dergelijke cultuur is echt jezelf zijn, waardoor je boven de massa uitsteekt, slecht geaccepteerd.
Dus terwijl iedereen roept ‘doe maar gewoon’ is iedereen juist niet zichzelf, doet iedereen zich sterker voor dan dat hij/zij is en heeft daardoor een slecht contact met z’n gevoel.
Nou, dan is een kwetsbare HSP een onweerstaanbare prooi om weer met je eigen gevoel in contact te komen.
Bijna op dezelfde manier zoals mensen op straat op een lief schattig hondje duiken. Kan je eindelijk weer ’s aaien en met jezelf in contact komen.
Met andere woorden, van kwetsbaarheid kan heel snel misbruik worden gemaakt.

Kwetsbaar zijn is mooi, maar onze cultuur vereist bijna dat je naast je kwetsbaarheid ook in staat bent om haarscherp je grens te stellen wanneer iemand erover heen gaat. Als HSP zou je dat liever niet willen. Je bent namelijk meer van de verbinding dan van het conflict.
Toch, als je kan leren jezelf meer op de eerste plaats te zetten, wordt het daardoor juist ook makkelijker om kwetsbaar te zijn. Simpelweg omdat anderen dan meer respect voor je hebben.

Meer weten over hoe One Session Coaching jou kan helpen om jezelf op de eerste plaats te zetten?

Neem contact op via het contactformulier
Of bel: 035 – 73 70 369 of 06 – 55 38 42 00.

Share