Home » HSP startpagina oud » Waarom hooggevoeligheid een kwaliteit is

Waarom HSP zijn een kwaliteit is

Als ik het heel kort zou omschrijven dan is de grootste kwaliteit van hooggevoeligheid dat het een fijngevoelig instrument is waarmee je haarfijn kunt afstemmen op dat wat nodig is voor het herstellen van de harmonie in de wereld. Hooggevoeligheid maakt het mogelijk om je zodanig in te leven in mensen en dingen dat je op een veel dieper niveau begrip kunt krijgen van alles om je heen en door kan dringen tot de essentie der dingen en van daaruit nieuwe verbanden kan zien en verwoorden, verbeelden, kortom tot uitdrukking kan brengen. Maar wel op jouw eigen manier. Hooggevoeligheid geeft je de mogelijkheid om veel creatiever, intuïtiever en geïnspireerder te zijn dan veel anderen.

Als je je eigen specifieke kwaliteiten leert zien en kunt ontdekken wat jouw eigen authentieke manier is om uitdrukking te geven aan wat er zich ‘in de onderstroom’ bevindt, dan wordt hooggevoeligheid een kwaliteit die ook letterlijk en figuurlijk goud waard is.

Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan het kunnen omzetten van hooggevoeligheid in ‘goud’ en dat is dat je leert om met je eigen hooggevoeligheid om te gaan en de valkuilen van hooggevoeligheid leert omzeilen. Wat de meeste HSP’s moeten leren is:

 • zichzelf op de eerste plaats te zetten,
 • geen compromissen meer sluiten in wat ze nodig hebben om lekker in hun vel te zitten,
 • ophouden met de schuld van alles steeds bij zichzelf te zoeken,
 • maar ook ophouden met de schuld van hun ongemak bij anderen of bij de maatschappij neer te leggen,
 • accepteren dat je niet perfect bent en dat ieder mens zijn schaduwkanten heeft,
 • leren houden van zowel de ‘minder positieve’ als de postieve kanten van jezelf,
 • niet steeds voor anderen zorgen als je niet eerst goed voor jezelf zorgt,
 • een gezond leven leiden met goede voeding, voldoende rust en stilte,
 • overprikkeling zoveel mogelijk vermijden OF incalculeren en daarna rust inplannen,
 • trots leren zijn op je hooggevoeligheid als een kwaliteit die onze wereld kan redden van een soort catastrofe,
 • je eigen manier vinden om uitdrukking te geven aan die bijzondere wereld, die bijzondere essenties die voor veel anderen onzichtbaar zijn. Dit laatste betekent contact maken met de kern van jezelf, via het contact met je gevoel en via de spiegels van anderen en zo steeds beter leren voelen en ontdekken waar je enthousiast en gepassioneerd van wordt.

Door het bewust en gericht inzetten van je hooggevoeligheid wordt de wereld om jou heen menselijker, gaan anderen zich menselijker en gevoeliger gedragen, komt er meer ruimte en rust in onze hectische samenleving, leren mensen wat werkelijke liefde is, ben je in staat om creatieve dingen en oplossingen te bedenken waar anderen nooit op zouden komen, voel en zie je dingen van te voren aankomen die waardevol kunnen zijn voor mensen en organisaties, ook ben je beter in staat om aan te voelen wat anderen nodig hebben, dit laatste is een kwaliteit die veel HSP’s gebruiken om actief te worden in de hulpverlening, maar dat kan net zo goed in een artistiek beroep.

De grootste valkuil is steeds dat je te veel ‘geeft’ en te weinig leert ontvangen door op een assertieve (niet agressieve) manier voor jezelf op te komen. De grootste blokkade voor HSP’s is misschien wel dat wanneer ze voor zichzelf opkomen, niet iedereen hen meer aardig vindt en dat is voor een HSP doorgaans erg pijnlijk om te ervaren, omdat het als een afwijzing voelt of als ‘in de steek gelaten worden’, maar dat is wel een fase waar je doorheen moet. Zodra je leert dat je wel degelijk, niet alleen grenzen mag stellen maar ook mag aangeven wat je wenst of verlangt, zul je merken dat mensen beter weten wat ze aan je hebben en dat dat uiteindelijk meer wordt gewaardeerd dan wanneer je je steeds maar aanpast aan anderen of uit frustratie jezelf eerst aanpast en daarna, vaak onbewust, conflicten veroorzaakt. Dan lijkt het net alsof je met je hooggevoeligheid alleen maar het tegenovergestelde creëert van harmonie. Ik verzeker je echter dat HSP’s voorbestemd zijn om meer harmonie, schoonheid, inspiratie en creativiteit in de wereld te brengen, maar alleen wanneer je dat ook in jezelf tot stand kan brengen.

Felix Brabander

Terug naar One Session Coaching

Wil je reageren op deze tekst, klik dan hier voor een mail naar mij. Of bel naar: 06 – 55 38 42 00

Share