Home » Thema’s » Loslaten

Loslaten

Hoe laat ik los? Ik moet iets loslaten. Hoe doe ik dat?

Mijn antwoord is: begin bij de vraag ‘waar hou je aan vast?’ De belangrijkste reden dat je niet kan loslaten heeft doorgaans te maken met een onderliggend idee. Dit geldt voor zowel dingen, situaties als personen waar je maar niet van loskomt. Zodra je je voorneemt om iets los te laten, treedt er een bepaald mechanisme in werking. Dat kan simpelweg pure pijnvermijding zijn. Misschien is het vermijden van pijn een manier van leven van je geworden. Als dat zo is dan roept loslaten, ook als dat heel erg goed voor je zou zijn, teveel verzet en weerstand op. Datgene waar je maar niet van los komt vervult een bepaalde behoefte. Die behoefte helder krijgen is nog maar een eerste stap. De tweede stap is namelijk om te bepalen of die onderliggende behoefte een ‘reële’ behoefte is of een ‘overlevingsbehoefte’.

Loslaten om onbelemmerd verder te kunnen

Een overlevingsbehoefte is een oud ding dat je ooit nodig had om… inderdaad te kunnen overleven. Op enig moment echter gaat het najagen van die behoefte tegen je werken. Dat merk je doordat er steeds meer zaken gaan rammelen in je leven. In het begin voelt dat als een licht knagen. Later komen daar vaak fysieke klachten bij. De ene persoon ervaart dat sterker dan een andere, afhankelijk van allerlei factoren, zoals levensstijl, achtergrond, conditie, stress etc.

Ik geloof niet dat mensen van nature pijnvermijdend zijn. Als je nog leeft vanuit het speelse kind, dan ga je op avontuur uit in de wetenschap dat je een buil kan vallen. We worden pijnvermijdend door bepaalde ervaringen die we niet op een goede manier hebben weten te integreren. Als je helder kan krijgen waar je in je leven besloten hebt om geen pijn meer te ervaren, dan heb je het belangrijkste voorwerk om los te laten al gedaan.

One Session Coaching haalt alles naar boven wat jou belemmert om vrij te zijn en om aan een nieuw pad met en voor jezelf te beginnen.

Meer weten over wat One Session Coaching voor jou kan betekenen bij leren loslaten?

Neem contact op via het contactformulier
Of bel vrijblijvend: 035 – 73 70 369 of 06 – 55 38 42 00.

Share