Home » HSP startpagina oud » Waarom ook HSP’s (wel/niet) kunnen veranderen …

Hoogsensitiviteit en echt jezelf zijn

Waarom ook HSP’s (wel/niet) kunnen veranderen …

Zolang we, ook als HSP, geen ja zeggen tegen wie we nu zijn, in al onze positieve èn negatieve aspecten, is het niet mogelijk om te veranderen. Moet ik mijn karakter dan veranderen?, hoor ik vaak in persoonlijke gesprekken. Zonder dat mensen weten waar ze het over hebben wanneer ze over karakter spreken, is een dergelijke uitroep een slimme vorm van verzet. Mijn karakter kan ik niet veranderen, dus ik verander niet (ik kan het niet en ik wil het niet).

Ja, wij moeten veranderen. Jij hebt een keuze: onbewust blijven van jouw rol in het grotere geheel of meewerken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling, waardoor je de weg vrijmaakt voor vele anderen om hun leven ook in eigen hand te nemen en gelukkiger te worden, door te worden wie je werkelijk bent. Zodra je kan zien wie je nu bent, waar je jezelf voor de gek houdt, welk gedrag jou erg veel energie kost zonder dat je er iets voor terug krijgt, kun je een andere richting kiezen en ander gedrag gaan ontwikkelen. Een nieuwe gedragslijn die jou weer in evenwicht brengt en die meer energie oplevert, wonderen doet voor je welzijn en voor je creativiteit.

Waarom en hoe houden we onszelf voor de gek?

Het waarom is vaak erg eenvoudig. Betrap je jezelf er wel eens op dat je jezelf sterker voordoet dan dat je bent? Kun je zien dat je dat wel eens doet omdat je graag een bepaald positief beeld van jezelf wil laten zien? Besef je diep van binnen dat je niet afgewezen wil worden, anderen niet wil teleurstellen, dat je je verplicht voelt om een bepaalde façade in stand te houden?

Voor iedereen zit er diep van binnen een sleutel die toegang geeft tot de essentie van jezelf.

Hier volgt een uitspraak van een HSP die zichzelf totaal heeft ontkend:

“Reeds toen ik geboren werd voelde ik weerstand tegen alles om me heen. Ik wilde niet worden aangeraakt. Ik maakte een afschermend gebaar. Ik was een wezen van licht en de plek waar ik terecht was gekomen, was alles behalve het licht waarin ik toen nog werd gehuld. In die eerste seconden van mijn leven was ik mijzelf en had ik een glasheldere blik op de wereld om mij heen. Daarna werd alles zwart.”

Als je in staat bent om in dat zwarte gat of naar die donkere sluier te kijken, en je kunt dat volhouden door erin te ademen, dan komt er een moment dat het zwarte zich oplost. Je hoeft er alleen maar naar te kijken en te zeggen “kom maar”. Het zwarte lost op en je wordt weer licht van binnen. En dan kom je ook meteen in contact met je diepste kracht.

De HSP uit de voorgaande tekst heeft haar lichtheid teruggekregen door de confrontatie met haar donkere kant aan te gaan. Het is ook zo dat je zonder het contact met de donkere kant, de lichtheid niet echt weet te waarderen.

Om uit te leggen hoe dit werkt vraag ik je om je voor te stellen dat je geboren wordt in het licht. Stel je ook voor dat dit licht jou helemaal wordt gegund en dat dus niemand jaloers is op die lichte kant van jou. Dat betekent dat je opgroeit met uitsluitend kennis van en ervaring met de lichtkant. Het is dan erg moeilijk om aan anderen uit te leggen wat die lichtkant eigenlijk is. Je kent namelijk de andere kant niet. Je kunt die lichtkant nergens mee vergelijken. Maar als je tijdens de eerste helft van je leven in een soort duisternis hebt geleefd en je je regelmatig hebt afgevraagd of er ooit nog licht zou komen aan het eind van de tunnel, dan ken je de andere kant. En als dan het licht terugkeert in je wezen, dan ben je als geen ander in staat om dat licht op anderen over te dragen. Anderen voelen en ervaren dat je een weg hebt afgelegd, waardoor je weet waarover je spreekt. Ik hoop dat dit een troost voor je kan zijn op weg naar je ware zelf.

De essentie van het HSP zijn komt er in feite op neer dat je via de duisternis van je eigen ontkenning, het licht van je supergevoelige natuur leert kennen, om jezelf vervolgens alles te geven wat je nodig hebt zodat je uiteindelijk moeiteloos en vol vreugde en erkenning een licht voor anderen kan zijn.

Felix Brabander

Terug naar One Session Coaching

Wil je reageren op deze tekst, klik dan hier voor een mail naar mij. Of bel naar: 06 – 55 38 42 00

 

Share