Home » HSP startpagina » Hoe kan ik voorkomen dat ik vastloop in het contact met anderen?

Hoe kan ik voorkomen dat ik vastloop in het contact met anderen

Besef hoe sterk je als hoogsensitief mens de neiging kan hebben om voor anderen te zorgen. Je mag jezelf dan de vraag stellen: ‘Wat blijft er nog van jou over als je er niet voor anderen kan zijn?
Natuurlijk kan je als argument aandragen dat het leven pas betekenis krijgt als je iets voor een ander kan betekenen. Maar dat kan je op verschillende manieren doen. Vanuit afhankelijkheid en vanuit een echte eigen identiteit.
Werken aan je eigen identiteit is een van de beste manieren om te voorkomen dat je vastloopt in het contact met anderen.
Verder zal je niet de eerste HSP zijn die het gebrek aan innerlijke stevigheid compenseert door relaties aan te gaan met sterke persoonlijkheden die vooral hun eigen gang gaan. Die stevigheid kan een sterke compensatie zijn voor je eigen onzekerheid, maar de vraag is of je in de buurt van een ‘rots in de branding’ nog wel echt begrepen wordt. Let dus goed op je motivatie om met een bepaald iemand een relatie aan te gaan. Alles wat je vroeger niet hebt gekregen zal je proberen te compenseren in de relatie met een ander.

Share