Home » HSP startpagina oud » Hoogsensitiviteit en identiteit

Hoogsensitiviteit en identiteit

Hoogsensitiviteit wordt maar op weinig plekken in Nederland echt goed begrepen.

Wat is eigenlijk hoogsensitiviteit?

Het reguliere hulpverleningscircuit wil er (nog) niet aan, en begaat vaak de blunder om HSP voor het gemak maar te laten vallen onder een van de andere ‘etiketten’ die er de laatste tien of twintig jaren zijn bijgekomen. En dat is wel het slechtste wat jou als HSP kan overkomen. Mijn stelling is: mits er geen bijkomende complicerende factoren zijn, moet een HSP ver weg blijven van alles wat ‘therapie’ heet. Je hebt daar namelijk niets te zoeken.

Echter, juist door je hoogsensitiviteit heb je al vanaf je jongste jaren de aangeboren neiging om erg sterk te reageren op je omgeving. Dat betekent dat bepaalde problemen in je jeugd vele malen harder bij je zijn binnenkomen, dan wanneer je minder ‘sensitief’ zou zijn geweest.

Het is dan ook belangrijk te onderscheiden welke blokkades er in je leven door een bepaalde situatie of context zijn ontstaan en welke invloed je hoogsensitiviteit daar op heeft gehad, welke rol deze eigenschap daarbij heeft gespeeld.

Hoogsensitiviteit leidt in de meest gevallen tot problemen bij de beeldvorming over je eigen identiteit en tot gespannen loyaliteitsvraagstukken. Tenzij je op een goede manier bent teruggespiegeld door je opvoeders.

Nu is het zo dat zelfs wanneer je ouders in alles hebben laten merken dat ze van je hielden, het ook voor deze ouders erg lastig blijft om jou te bevestigen in je bijzondere kwaliteiten. Je hoogsensitiviteit maakt dat je anders bent dan de meeste anderen. Ook heeft hoogsensitiviteit bij iedereen weer een aparte ‘kleur’.

Voordat je er aan toe komt om echt kleur te bekennen naar jezelf, ben je een half leven bezig geweest met jezelf aan te passen aan … tja, aan wat eigenlijk? Ook dat is voor iedere HSP weer anders.

Dit grondig samen met je uitzoeken en dan vertalen naar hele concrete handvatten is een van de doelstellingen van One Session Coaching.

Ga naar het concept van One Session Coaching en klik hier.

Zie ook het boek over hoogsensitiviteit

Meer weten over wat One Session Coaching voor jou kan betekenen?

Neem contact op via het contactformulier
Of bel: 035 – 73 70 369 of 06 – 55 38 42 00.

Share