Home » Thema’s » Stress

Stress

Stress wordt veroorzaakt door factoren van buitenaf en door factoren in jezelf.
Zowel van buitenaf als binnen in jezelf zijn er factoren waar je invloed op kan uitoefenen en factoren waar je geen invloed op uit kan oefenen.
Als je kan vaststellen wat je niet kan veranderen zodat je kan leren er anders mee om te gaan, en daarnaast bepalen wat je wel kan veranderen en dit ook daadwerkelijk doet, dan zou het probleem van de stress opgelost moeten zijn. Niet?
Jazeker, als je er no-nonsense tegenaan kijkt, dan is dit juist.
Neen, omdat je er met deze redenering alleen niet komt. Waarom niet?

Het grootste probleem zit hem in drie dingen:

  • kunnen bepalen wat je wel kan veranderen en wat je niet kan veranderen,
  • de stand van zaken met betrekking tot je emotionele vervulling,
  • duidelijkheid over je werkelijke verlangens.

Helder krijgen wat écht belangrijk voor je is

In de praktijk blijkt er meer te veranderen dan je denkt. Echter, dit hangt ook samen met je vermogen om je blik te verbreden en helder te krijgen wat nu echt belangrijk voor je is. Daar alleen al zit soms een muur die zo ‘altijd aanwezig’ was, dat je hem gewoon niet meer ziet. Daarnaast heeft ieder mens een soort ‘verborgen agenda’. Daarmee bedoel ik deels een overlevingsstrategie en deels een verborgen stem die helemaal niet wil wat jij wil. Die andere stem wordt soms pijnlijk duidelijk als je kansen in je leven mist of wel erg nadrukkelijk bezig bent jezelf onderuit te halen. Meestal zijn het de anderen die je daar op moeten wijzen, zelf heb je het niet zo in de gaten. Het kan een tijdje duren voordat je in staat bent om te kijken naar jezelf.
Weet echter dat hoe meer zicht je krijgt op je eigen verborgen agenda’s, hoe minder energie dat kost en hoe minder negatieve stress je zal ervaren.

Meer weten over wat One Session Coaching voor jou kan betekenen bij stress?

Neem contact op via het contactformulier
Of bel vrijblijvend: 035 – 73 70 369 of 06 – 55 38 42 00.

Share