Home » HSP startpagina oud » Je plek vinden als HSP

Je plek vinden als HSP

Je plek vinden in en met hooggevoeligheid is geen makkelijke opgave.

Wat betekent hooggevoeligheid voor jou persoonlijk? Ik vraag dit omdat de manier waarop je kijkt naar je eigen hooggevoeligheid een enorme invloed heeft op je welzijn en mogelijkheden voor ontplooiing. Waarom dit zo is? Met de belangstelling die er tegenwoordig is voor de invloed van de geest op de materie, wordt steeds duidelijker hoe je met je eigen gedachten de werkelijkheid kunt bepalen.

Wellicht ben je trots op je hooggevoeligheid. Daarmee kun je jezelf gelukkig prijzen, want voor veel HSP’s is het een worsteling om deze eigenschap goed te leren hanteren. Als HSP leer je van jongsaf aan om je primaire aandacht buiten jezelf neer te leggen. Dat is waar de meeste prikkels vandaan komen en dat wordt dan ook je referentiekader. De prikkels van binnen komen pas aan bod wanneer de rust om je heen is teruggekeerd. Als echter eenmaal de gewoonte is ontstaan om je te richten op de prikkels van buiten, dan is de weg naar binnen doorgaans onzeker en bedreigend, want wie weet wat je daar allemaal niet zult aantreffen. In de praktijk valt dat allemaal erg mee. Maar voordat je aan die weg naar binnen begint, kun je er als een berg tegenop zien.

Om die reden onder meer kan hooggevoeligheid worden ervaren als een last. Zodra hooggevoeligheid gezien kan worden als een kwaliteit, dan levert dat meer op. Meer energie, meer eigenwaarde en ook meer zelfvertrouwen. Uitkomen voor je hooggevoeligheid en er trots op zijn, kan ook nadelen hebben. Anderen kunnen je lastig vinden. En dat kost ook weer energie.

In mijn praktijk heb ik veel te maken met mensen die hun hooggevoeligheid vooral als een last ervaren. Na talloze workshops waarin je leert om jezelf af te schermen of assertiever te worden, kun je nog steeds tot de conclusie komen dat je uiteindelijk als mens niet uit de verf komt en dat je nog niet weet waar je in dit leven voor bedoeld bent. Hooggevoeligheid maakt iemand kwetsbaar, maar het jezelf afschermen levert op de korte en vooral langere termijn nog grotere problemen op. Voelen, gevoelens zijn jouw brandstof. Door in je hoofd te zitten maak je jezelf van binnen dood. Je kan er zelfs van overtuigd raken dat je niet creatief bent, zo extreem kan je mentaal bezig zijn om maar vooral niet te hoeven ‘voelen’.

Met name bij HSP’s speelt een belangrijke rol de neiging om eerst anderen te zien en dan pas zichzelf. Als je jarenlang zó gericht bent op anderen, zoals veel HSP’s, dan weet je vaak niet meer wie je nu zelf bent of je vergeet gewoon om goed voor jezelf te zorgen. Ook is er dan een grotere angst om met de kern van jezelf in contact te komen. Je hebt eigenlijk door het ‘HSP-zijn’ geleerd dat dat niet mag. Wellicht heb je ontdekt dat dit in het dagelijks leven een soort aantrekken en afstoten oplevert op het gebied van relaties, kansen op werk, loopbaan/carrière en een manier van leven die soms het beste gekarakteriseerd kan worden als hollen of stilstaan. Soms weet je heel goed wat je wilt en even later weet je het helemaal niet meer en zak je weg in een soort besluiteloosheid. Zodra je je lekker begint te voelen, kun je je daar ook meteen weer schuldig over voelen. Maar voor iedere HSP kan dat net weer anders zijn. Er zijn vele manieren om met hooggevoeligheid om te gaan.

Ergens zit er dan een knoop in je systeem waardoor de energie niet doorstroomt. Als je wat ouder wordt dan ga je dat ook steeds meer voelen in je lijf. Het is jouw lichaam dat op een gegeven moment het signaal geeft dat er een andere weg ingeslagen moet worden. Je kan dan ook in meerdere opzichten het gevoel hebben op een kruispunt van wegen te staan.

Felix Brabander

Terug naar One Session Coaching

Wil je reageren op deze tekst, klik dan hier voor een mail naar mij. Of bel naar: 06 – 55 38 42 00

Share