Hoe omarm ik mijn hoogsensitiviteit?

De vraag over hoe omarm ik mijn hoogsensitiviteit gaat er vanuit dat je een wens hebt om dit voor elkaar te krijgen en dat jou dit nu niet lukt of dat je het gevoel hebt dat je het al doet, maar nog niet goed genoeg.

Wellicht speelt ook de vraag: “Waarom zou ik dat doen?” Dat is begrijpelijk.

Als je hoogsensitief bent en het ‘knelt’ in je leven, dan kan je daar heel lang mee rondlopen zonder dat je nog besluit om je er in te verdiepen.

Op enig moment kan je het gevoel krijgen dat je er nu echt wat mee moet en dat je deze eigenschap nu toch echt niet meer ‘een beetje erbij kan laten hangen’.

Belangrijke vragen:

Waarom is het belangrijk?
Wat levert het me op?
Wat gebeurt er als ik mijn hoogsensitiviteit niet omarm?

Om met het laatste te beginnen. Als je je hoogsensitiviteit niet omarmt, blijft het lastig om goed voor jezelf te zorgen. Je hebt dan namelijk geen optimaal contact met je gevoel. Dan voel je ook niet goed wanneer je over je grenzen heen gaat. En dat maakt dat het met de energie heel erg op en neer kan gaan en veel meer last hebt van stemmingswisselingen

Het niet omarmen van deze eigenschap betekent dat je dingen blijft doen die niet goed voor je zijn, dat je eigenlijk niet goed luistert naar jezelf.
Wellicht zit er een stem in je die zegt: ‘Ik wil graag zijn zoals alle anderen’.
Het is niet ‘erg’ dat die stem er is. Je bent daar zeker niet de enige in, maar het is wel een stem die jou behoorlijk kan saboteren.

Een oefening

Een erg handige oefening is dat je nu voor jezelf het volgende op papier zet:

  • Voel ik bij mezelf dat ik mijn hoogsensitiviteit nog niet helemaal omarm?
  • En welke redenen zou ik kunnen hebben om dat niet te doen?

Hierbij stil staan zou je wel eens een heel interessant lijstje kunnen opleveren van spoken en beren op een weg die je misschien wel wil gaan maar nog niet helemaal rijp voor bent. Het in kaar brengen van die blokkades maakt vaak dat ze in je fantasie al minder groot worden. Je weet wel: je kan enorm in je hoofd zitten over alles J

Dit is een hele belangrijke stap bij het omarmen van je hoogsensitiviteit: je bewust worden van de blokkades die je er zelf nog op zet en het inventariseren van de pijnpunten en onzekerheden.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je hele leven lang al hebt gehoord dat je anders bent dan anderen. Dan zit je er natuurlijk niet op te wachten om er zomaar mee uit de kast te komen.

Wellicht leeft er nog ergens een schrikbeeld in je “Ga ik dan heel erg veranderen en wat gaan anderen daar van vinden?”

Een andere stap is juist het tegenovergestelde: het op een rij zetten van alle voordelen van het omarmen, zoals: stabieler worden in je energie, jezelf niet meer nodeloos uitputten, meer respect afdwingen bij anderen, een beter contact met je gevoel waardoor heel veel dingen beter zullen gaan in je leven.

Zo krijg je zelf een beeld van wat het je oplevert en waarom het belangrijk voor je is.
Als het belangrijk genoeg is dan wint de wens het van de onzekerheid.

Mijn advies: ga hier eens mee aan de slag. Ik ben benieuwd.

Share