Hoe weet ik zeker dat ik hoogsensitief ben?

Afgelopen weekend was ik in Budapest en had ik de mooie gelegenheid om de wereld weer eens op een andere manier te bekijken. Ik bevond mij namelijk in het land van de geneeskrachtige bronnen, een rijke zangcultuur verweven met de geschiedenis der zigeuners en mensen die oprecht geïnteresseerd in je zijn als de gelegenheid van een serieuze ontmoeting zich voordoet.

Mijn laptop stond al helemaal klaar voor de creativiteit waar ik op hoopte toen ik een mailtje binnen kreeg van een dame die zich herkende in de teksten op mijn website. Ze schreef dat ze overwoog om mijn boek over hoogsensitiviteit aan te schaffen, maar stelde toch de vraag hoe ze nou zeker kon weten dat ze hoogsensitief was.

Deze vraag blijkt steeds weer opnieuw te worden gesteld door talloze mensen die zich enerzijds in deze eigenschap herkennen, maar toch twijfelen.

Geïnspireerd door dit bericht en een prachtig uitzicht over de hoofdstad van Hongarije begon ik aan een frisse kijk op de verschillende aspecten die duidelijk maken of je hoogsensitief bent. En met de intentie om het nog inzichtelijker op te schrijven dan ik ooit eerder heb gedaan:

  • Als hoogsensitief persoon pik je veel meer op aan prikkels en indrukken dan anderen omdat je nu eenmaal geboren bent met een heel gevoelig zenuwstelsel.
  • Je ziet en voelt veel meer dan anderen, je kijkt anders en met veel meer diepte en diepgang.  Dit maakt dat mensen jou niet goed snappen, vinden dat je anders bent en jij voelt je niet begrepen. Je zal je hele leven al het gevoel hebben dat je anders bent.
  • Je pikt heel snel gevoelens en emoties op van anderen, je zal ook gevoelig zijn voor sfeer. Dingen kunnen jou veel dieper raken. Vrienden en vriendinnen zullen je snel geraakt vinden.
  • Hoe gevoeliger je bent hoe meer je de neiging zal hebben om die gevoeligheid onder controle te houden omdat het ook lastig is om daarmee te leven. De paradox is dan dat je, terwijl je een gevoelig mens bent, toch enorm in je hoofd gaat leven c.q. rationeel overkomt.
  • Doordat je zo afgestemd bent op anderen, eigenlijk al vanaf je geboorte (zonder dat je dit bewust beseft), weet je niet goed wie je bent en wat je nu echt wilt in het leven.
  • Door het gebrek aan eigen identiteit, een grote behoefte aan bevestiging en goedkeuring en een haarfijne radar voor wat anderen nodig hebben kan je je enorm afhankelijk maken van wat anderen willen en veel meer moeite hebben om je grenzen aan te geven.
  • Naast een verhoogde gevoeligheid voor (hard) geluid, kan je ook ‘allergisch’ zijn voor fel licht, sterke geuren zoals parfums, maar ook bijvoorbeeld te harde aanraking.
  • Je kan zoveel last hebben van de prikkels en indrukken van buiten dat eigenlijk alles energie kost, ook de leuke dingen. Hierdoor word je steeds weer geconfronteerd met keuzes maken en activiteiten af moeten zeggen omdat je er geen energie voor hebt. Dit levert een extra probleem op in de aansluiting bij anderen en dientengevolge een mogelijk nog grotere behoefte om er bij te horen. Helaas, hoe meer je als hoogsensitief mens probeert er bij te horen hoe verder je van jezelf afraakt.

Je weerstand tegen deze hoogsensitieve eigenschap en de last die dit veroorzaakt kan zo groot zijn dat je na iedere HSP test blijft zeggen: ‘Hoe weet ik het nu echt zeker?

Al zou je je bij het bovenstaande maar in drie of vier punten herkennen dan nog zou ik overtuigd zijn van je hoogsensitiviteit.

Tot slot: denk niet dat je hoogsensitiviteit is ontstaan door permanente spanning, burn-out of traumatische gebeurtenissen. Het is eerder zo dat negatieve gebeurtenissen en stress veel dieper bij je binnenkomen, juist omdat je zo gevoelig bent en dat al vanaf je geboorte.

In het bijzonder bij deze tekst ben ik erg benieuwd of dit verhelderend voor je is of dat het nieuwe vragen oproept en welke vragen dat dan zijn.

Laat het mij s.v.p. hier weten.

Share