Home » HSP? Wat moet ik ermee?

HSP? Wat moet ik ermee?

Waarom je HSP serieus moet nemen
Twijfel je nog over hoogsensitief of niet-hoogsensitief? Lees dan vooral door. Later vertel ik over twijfels en hoe je hierover zekerheid kan krijgen. Allereerst: Als je ervan uit mag gaan dat je een hoog sensitief persoon bent, een HSP dus, dan kan je dit gegeven niet zomaar links laten liggen. Hoogsensitief zijn beïnvloedt alles wat je doet in zeer grote mate. Het heeft consequenties voor hoe je kijkt naar je omgeving, de beleving van gebeurtenissen, contacten met anderen, de mate waarin je geraakt wordt door iets, waar je van houdt en niet van houdt, de hoeveelheid energie die je dagelijks tot je beschikking hebt, en nog veel meer. Kortom, het maakt je fundamenteel anders dan anderen en dat kan je niet of nauwelijks verbergen. Je kan natuurlijk proberen om je anders voor te gaan doen, bijvoorbeeld sterker, rationeler, nuchterder en rechtlijniger dan je eigenlijk bent, maar dat kost heel veel energie.  Vroeg of laat loop je daar dan op vast. Er zijn veel HSP’s die het gevoelig zijn heel lang, jarenlang, zó lang hebben weggeduwd dat zij niet eens meer weten hoe gevoelig ze eigenlijk zijn. Als je dat niet weet van jezelf of je negeert het, ga je per definitie over je grenzen heen. Dit leidt vroeg of laat tot grote vermoeidheid, uitputting, overspannenheid of erger. Er kunnen diverse redenen zijn die jou ervan af kunnen houden om deze eigenschap serieus te nemen met alle negatieve gevolgen van dien.

Hieronder een greep, zonder volledig te willen zijn:
– Niet anders willen zijn, geaccepteerd willen worden.
– Altijd al het gevoel gehad hebben alleen te staan.
– Een zeer sterke behoefte aan verbinding en daardoor teveel compromissen sluiten met jezelf.
– Gevoeligheid zwak vinden.
– Niet steeds zo geraakt willen zijn of emotioneel worden.
– Minder beïnvloedbaar willen zijn.
– Sterk willen zijn.
– Steeds op zoek zijn naar bevestiging.
– Erg gericht zijn op een ander, bang om alleen te zijn.
– Teveel in je hoofd zitten.
– Ongeduld, waardoor je steeds verder wil zijn dan je bent en niet leert van wat er nu om je heen gebeurt.
– Allerlei bagage uit het verleden waardoor je niet of nauwelijks toekomt aan je eigen ontwikkeling.
– Dingen tevergeefs zelf willen oplossen uit trots of vanwege een sterke behoefte aan controle.

Als je in een bepaalde weerstand zit, kan je dat eindeloos rationaliseren en je maar blijven afvragen wat je met (hoog)sensitief zijn ‘moet’. Mijn ervaring is dat het echt op zoek gaan naar informatie en daar dan ook wat mee doen pas start wanneer je tegen jezelf aanloopt en er niet meer omheen kan. Het is een menselijke eigenschap: als je het gevoel krijgt dat je vast loopt dan ontstaat er pas echt een verlangen om het fundamenteel te gaan uitzoeken.

Tot slot: Zolang je (hoog)sensitiviteit buiten jezelf houdt zal je ook niet de positieve kanten van hoogsensitiviteit kunnen benutten en eigenlijk niet echt jezelf kunnen zijn. Dit maakt dat veel dingen in je leven blijven hangen in middelmatigheid. Je haalt er namelijk niet uit wat erin zit. Dat heeft weer gevolgen voor je energie en dan is de vicieuze cirkel rond. Zeker bij een hoogsensitief persoon is energie vrijwel altijd een probleem. Het grootste verlangen gaat vaak over rust.

Waarom je ‘het HSP zijn’ heel goed moet begrijpen
Een goed begrip van hoogsensitiviteit is essentieel voor:
– Een goede gezondheid.
– Een optimale persoonlijke ontwikkeling.
– Liefdevolle, inspirerende relaties
– Jouw bijdrage kunnen leveren aan deze wereld.
– Je rust vinden.

Je twijfels overwinnen
Het kan zijn dat je twijfelt omdat de informatie die je over hoogsensitiviteit gelezen hebt niet specifiek genoeg is. Het is ook mogelijk dat er in jou zelf iets zit wat deze eigenschap op afstand wil houden. Het is dus heel belangrijk dat je dit gaat onderscheiden.
Onthoud in ieder geval dat de definitie van hoogsensitiviteit luidt: een verhoogde tot extreme gevoeligheid voor externe prikkels. Die prikkels maken dat je snel overspoeld kan raken, dat je meer bezig kan zijn met je omgeving dan met jezelf en dat je makkelijk afgeleid kan worden van je eigen focus. Er is eigenlijk sprake van een grote beïnvloedbaarheid. Je kan makkelijk geraakt worden door iets en je draagt die geraaktheid langer met je mee. Als je dat herkent, houd dan zeker op met twijfelen.

Hoe omarm je jouw hoogsensitiviteit?
Vaak blijkt de sleutel voor hoogsensitieve mensen om zichzelf te kunnen omarmen te zitten in (nog) dichter bij je gevoel komen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je een verminderd contact heb met je eigen kompas. Het is mijn talent om je daar fundamenteel bij te helpen.

Creatie van een nieuwe wereld
Als je hoogsensitief bent en je kan dat volledig accepteren en omarmen dan kom je in veel beter vaarwater. Daar moet je wel aan toe zijn, in de zin van oude dingen loslaten die energie kosten. Je hebt dan zeker nog te maken met de permanente uitdaging van te weinig energie, maar je gaat dan niet meer steeds over je grenzen heen, zodat je kan blijven groeien en ontwikkelen vanuit wie je werkelijk bent. Er komt meer creativiteit tot je beschikking en zaken als flow en synchroniciteit komen meer binnen handbereik. Er ontstaat een grotere moeiteloosheid en een aanzienlijk groter potentieel.

 

Share